NADIMAC

NADIMAC
Biografija

Nadimač je nastao 2003 u Beogradu, Bend su osnovali drugari iz kraja i skole, Dragan i Zec. Na početku je postojala ideja da se peglaju klasici thrash metala u vreme kad je ovaj žanr praktično zamro na domaćoj sceni, a vladali tribjut i pretenciozni isfolirani bendovi. Na početku, ekipa je vežbala i učila instrumente tako što je svirala obrade uglavnom nemačkih i drugih stranih brzih bendova.

Dve godine kasnije bed kreće sa svirkama i kako to već ide, ostavlja trag u gomili rupa, klubova i škola, što zbog iskrene, energične i prljave svirke, što zbog raznih izlučevina i alkoholnih derivata kojim su oni i ekipa zalivali ta mesta.

U periodu 2003-2005 bend pravi i snima prve autorske stvari, poput pesme Vukodlak ili Krvavih desni, koje su članovi snimali preko kasetofona na probama ili malo kasnije preko mp3 plejera. 2007 bend snima “Vukodlak metal” koji je iako album, ipak snimljen samo kao demo iz prostog razloga što je snimljen za jedan dan, a mikrofoni su morali da se vrate.

U medjuvremenu dolazi do promena gitariste u bendu tako da Grabića zamenjuje Krle koji je i učestvovao na pravljenju i snimanjju pesama sa “Vukodlak metal”a. 2008 dolazi još jednom dolazi do promene postave i Dača (Vičhant, Necrorectumonomicon, Daggerspawn) i Ćora (Metal slug) zamenjuju Duleta i Krleta koji nedugo potom osnivaju bend Port royal.

Ubrzo, bend pravi“Metal je rat” Ep koji snima krajem 2008 a izdaje sam početkom 2009 godine, da bi iste godine izašao i prvi album “Državni neprijatelj broj kec” za kinesku izdavačku kući ADP. Za isti label bend izdaje i album “Po kratkom postupku” 2011 godine. 2013 Izlazi album “Nejebanježivesile” za Gečku DIY etiketu VSR, a 2015 nemački Witches brew izbacuje “Manifest protiv sudbine”. 2017 Izlazi peti album “Besnilo” za Špansku izdavačku kuću XTREEM MUSIC. Bend je pored prvog demoa i EPja, u medjuvremenu samostalno izdao i prvi i drugi DVD. Pored toga Nadimač se povezao sa bendovima i izdavačima i izdao oko 20+ split albuma na raznim formatima i to u Evropi, Aziji, Australiji, Severnoj i Južnoj americi.

Što se koncerata tiče, bend se godinama trudio da istraje i zadrži iskrenost i energiju kao osnovni pečat sog stila Nadimač je nastupao na gomili samostalnih koncerata, manjih ili većih festivala i svirao svuda od pekara, skvotova, dnevnih soba, fudbalskih balona, bioskopa, do klubova, sala i arena. Ono što je uvek bio imperativ bez obira an sve jeste da se izdivlja jednako kad bend svira pred 1000 ljudi ili pred 3 čoveka(a bilo je i takvih situacija). Bend se trudio da svira svuda gde je moguće u Srbiji i tako proširi malo duh andergraunda.

Bend je takođe nastupao u državama nekadašnje Jugoslavije, u gotovo svim zemljama u regionu, jugoistočnoj Evropi kao i zemljama Centralne i Istočne Evrope. Za bend koncerti su vrlo važan aspekt postojanja benda i širenja energije, saradnje i ideja iza kojih bend stoji. Iako je Nadimač više puta imao turneje u zemlji i van nje. Nadimač je do danas imao čast da svira na mnogim velikim lokalnim i stranim festivalim i da deli binu sa kultnim bendovima: Sodom, Accused, Onslaught, Tankard, Napalm death, Hatebreed, Municipal waste. Warbringer, i mnogim drugim.

U budućnosti bend planira još mnoštvo koncerata, albumska, vd, i split izdanja. Pored toga bend se drži svojih ideja, i aktivno će raditi na širenju underground saradnje, suzbijanju loših uticaja mejnstrim kulture u Srbiji, kao i ideji DIY saradnje, humanitarnih, i kreativnih akcija u našoj zemlji i u drugim državama u kojima saradjijemo sa ljudima:

Nadimač će postojati i svirati dokle god smatramo da ima potrebe za tim. Nije nam cilj da štancuemo generička izdanja ili postojimo samo da bi bili mator ili “kultni” bend. Sviraćemo dakle, dakle god imamo energije i besa, kao i želje da na ovaj i druge načine menjamo svet počevši od sebe, i društva koje nas okružuje.