PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI

PRLJAVI INSPEKTOR BLAŽA I KLJUNOVI
Biografija

U jesen 1993. godine na spontanom okupljanju u klubu SKC-a svirali su Arigo Saki gitaru, Voja bubanj, Deki iz Novog Sada bas a Blaža je pevao, svirao, lomio akustičnu gitaru i puštao filmove sa pornografskom tematikom. Ovaj koncept se pokazao kao dobar medju ljubiteljima alkohola i ex-yu rokenrola, tako da pomenuta četvorka razmišlja kako da materijalizuje novonastalu situaciju.

Rešenje se nametnulo samo po sebi kada je Blaža na probu doveo čoveka sa dugom kosom u crnoj kožnoj jakni i rekao “Ovo je gazda Milutin!”

Gazda Milutin je sa Blažom ranije nastupao kao duet – Blaža svira gitaru i peva, a Milutin udara daire i u pauzama pušta muziku. Isto tako, Blaža je sa Milutinom imao emisuju na tada jako popularnoj radio stanici “Pingvin” koja se zvala “Blaža medju šljivama”. Milutin je predložio i ime grupe koje je bilo opšte prihvaćeno, tako da početkom 1994. godine grupa Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi počinje sa zvaničnim radom.

Zahvaljujući radio Pingvinu svi nastupi grupe su medijski odlično propraćeni što se ubrzo odrazilo i na klupsku popularnost. Grupa je u početku najcešće nastupala u beogradskim klubovima Prostor i KST. Blaža i Kljunovi ubrzo postaju klupska atrakcija, a nastupaju najviše u Beogradu i Zrenjaninu – u kultnom klubu Zeleno Zvono.

Kao rezultat klupskih aktivnosti, snimak nastupa iz KST-a od 14. aprila 1994. godine, objavljuje nezavisni izdavač Djole Felix. Kaseta ironičnog naslova “Igra rokenrol SR Jugoslavija” sadrži obrade Azre, Zabranjenog Pušenja, Riblje Čorbe, ali i Fiskulturnog Laneta, prvog Blažinog benda sa početka osamdesetih. Kao gosti na nastupu su bili Drakula iz Direktora i Panta Šiklja Nafta.

Samo mesec dana kasnije, 25. maja 1994. godine, Blaža i Kljunovi prave legendarnu parodiju na Dan Mladosti, u klubu “Prostor” u Sarajevskoj ulici u Beogradu. Koncert je prerastao u opštenarodno veselje sa specijalnim gostima Ducom Marković, Čobijem i Mićkom Ljubičićem a upamćen je i po tome što je bend ušao na binu sa krova susedne zgrade zbog blokade ulice kao posledice neverovatne gužve ispred kluba.

Oktobra 1996. godine, grupa je objavila prvo zvanično izdanje CD ‘Plagijati i obrade’, a  posle naporne, višegodišnje turneje, Gazda Milutin napušta muziciranje i otvara kultni pab na Crvenom krstu “The Glimmer twins” (u narodu poznatiji kao kafić kod Gazda Milutina)

Na sledećem izdanju 1998. godine “Seks droga i Bodiroga”, grupa doživljava pravi medijski bum, pre svega zahvaljujući neprevazidjenom hitu “Lepa si Pamela” i spotovima koje je radio Vojkan Milosavljević. U bendu je tada umesto gazda Milutina došao Sale Šofer

Koncertni CD “Shipu ga Žobla”, snimljen je na nastupu u SKC-u, 8. marta 2000. godine, a koncert ostaje i upamćen po izlasku na binu, čuvenog centarfora Duleta Savića

2002. godine, Blaža i Kljunovi objavljuju CD “Pare ne vraćamo” sa velikim hitom koji je obeležio to izdanje “Sunce tudjeg neba” u narodu poznatom kao “Srbijo, Srbijo, suzu sam pustijo…”

17.12.2007. godine u izdanju “Multimedia records” se pojavljuje dugo očekivani, tačnije povratnički album “Samo Supermen Srbiju Spašava”, koji je ustvari live best off snimljen na koncertu u Pančevu u klubu Kupe, decembra 2006. godine, sa 3 bonus pesme: “Mito bekrijo” (obrada), “Vranjanka” (hard core obrada) i jedine autorske pesme “Nisam dijamant” koja je nastaae kao plod 5-ogodišnjeg mukotrpnog rada.

2010. godine u malom klubu SKC-a, na istom mestu gde su prvi put svirali, prave jubilarni koncert povodom 16 godina postojanja, a iste godine, povodom Svetskog prvenstva u fudbalu u Južnoj Africi objavljuju singl posvećen fudbalskoj reprezentacije Srbije. Iste godine Blaža i Kljunovi nastupaju na beogradskom Beerfestu-u pred više od 100.000 ljudi. Snimak ovog koncerta je zabeležen na dvd-u koji se pojavljuje u avgustu 2011. godine u produkciji Beogradske kulturne mreže. Sav prihod od prodaje ovog dvd-a je namenjen bebama Beograda u okviru akcije za Beogradski bebi klub.

2011. godina je godina u kojoj se završava era Supermena u Blažinoj karijeri i godina u kojoj počinje era “Kralja rokenrola” sa obradom pesme Viva Las Vegas Elvisa Prislija koja se u Blažinoj verziji zove “Živele žene”. Za pesmu je snimljen i spot koji je posle dužeg vremena ponovo režirao Vojkan Milosavljević.

2012. godina je bila izuzetno aktivna po pitanju koncerta, a najviše ih je bilo na moto skupovima, gde promovišu obradu pesme “Who lotta Rosie” grupe AC/DC, koju je bend prepevao i posebno namenio bajkerima pod nazivom “Kada motor vozim”.

2013. godine pored gostovanja na turneji Riblje Čorbe, prvi put sviraju na Gitarijadi u Zaječaru i spremaju dugo očekivani studijski album….

2014. godine slave 20 godina postojanja koje će obeležiti radno i svečano…

Blaza_Kljunovi_Igra_RnR