Poslednje vesti

Direktori

Direktori ponovo na okupu

Jedan od najboljih domaćih punk rok bendova 90-tih, grupa Direktori, posle 10 godina pauze, vratila se na scenu u originalnoj postavi, fenomenalnim koncertom 08.10.2016. godine u prepunoj sali Amerikana u Domu omladine u Beogradu.

Tim povodom, izdavačka kuća Felix Records iz Beograda, je objavila prva dva albuma grupe Direktori, “Čistićete ulice” i “Lesli se vraća krući”, kao remasterizovano izdanje na jednom kompakt disku.

Pored najvećih hitova sa ovih izdanja, na disku se nalazi i bonus pesma “Establišment bend”.

Disk se može kupiti u Felix shopu u Beogradu u tržnom centru u Sremskoj ulici, kao i u svim bolje snabdevenim prodavnicama u Srbiji.

Direktori

Grupa Direktori je formirana u proleće 1989. godine, ali su se za ime odlučili tek pred kraj 1990. godine. Na samom početku svirali su repertoar grupa Sham 69, Cocney Rejects, Skrewedriver i slično.

Prvi nastup su imali u maju 1991. godine na festivalu u Novom Sadu. Obzirom da su već na samom početku rada naglasili političku obojenost svojih pesama (,,Bando crvena” je napisana 9. marta 1991.), teško im je išao medijski proboj zbog rigorozne kontrole režima. Često su u novinama bili objavljivani članci sa negativnom konotacijom direktno upereni prema njima, ali je to u vreme već poodmakle diktature u Srbiji, samo ubrzalo proboj ovog benda.

1992. godine su svirali na studentskim protestima i Vidovdanskom saboru. Na Gitarijadi u Zaječaru 1992. godine su po glasovima žirija bili u finalu, ali su diskvalifikovani bez objašnjenja.

Debi album su snimili oktobra 1992. godine, a pored sedam novih pesama objavili su i raniji materijal. Narednog meseca su na smotri “Brzi bendovi Srbije” dobili nagradu za spot godine. Na snimanju drugog albuma, ali i na njihovim koncertima su gostovali članovi Dece loših muzičara, sa kojima su uspostavili odličnu saradnju.

Njihova pesma ,,Skinhedi skankuju” je objavljena na kompilaciji, koju je radila jedna nemačka diskografska kuća, kao pregled ska dostignuća iz celog sveta.

Početkom 1996. godine su snimili verziju pesme,,Ide voz” koja je objavljena na kaseti navijača fudbalskog kluba ,,Crvena zvezda”. Takodje, radili su i muziku za film ,,Geto”.

Diskografija:

  • Čistićete ulice (1992)
  • Lesli se vraća krući (1994)
  • Evo vam ga (2000)
  • UA direktori (2006)
  • Reizdanje albuma Čistićete ulice/Lesli se vraća krući (1999)
  • Remasterizovano reizdanje albuma Čistićete ulice/Lesli se vraća krući (2016)