STRAH OD DŽEKI ČENA

STRAH OD DŽEKI ČENA
Biografija

Strah od Džeki Čena je bend iz Gornjeg Milanovca. Grupa ima 5 članova: Andrija Jovanović (bubanj), Jovan Dmitrović (bas gitara), Stefan Dimitrijević (gitara), Marko Pavlović (gitara) i Marko Božović (vokal). U ovoj postavi bend postoji i svira od 2013. godine.

Većina autorskih pesama koje ova grupa izvodi nastala je u ranijem periodu, kada su bend činili: Aleksandar Tomašević, Slobodan Cvetkovića i Marko Pavlović. Bend je pretrpeo mnoge promene koje su ostavile traga, ali sa ozbiljnijim i u javnosti prisutnijim radom grupa kreće od  2013. godine.

Grupa je dobila naziv posle jednog šaljivog razgovora, u kome je glumac i majstor borilačkih veština Džeki Čen poslužio kao metafora za spoj veštine sa istoka i šou biznis mašinerije sa zapada. Smešna i opasna akrobacija radi spektakla zajedno sa dodatkom straha  činilo se kao interesantno i dovoljno zvučno ime za  jedan rokenrol bend.

Žanrovski gledano bend nije striktno određen. Njihova muzika je svojevrsna kombinacija, bluza, hard roka, grandža, popa i još nekih pravaca. Pojedini kritičari su ono što bend izvodi naslovili  „krosover rokenrolom“, skrenuvši pažnju i na tekstove pesama koje su pisane na srpskom jeziku i ocenivši ih kao veoma zanimljive, originalne i nesvakidašnje. Ovakva formulacija   možda  je najjednostavnija odrednica za ovu petorku iz Gornjeg Milanovca.

Strah od Džeki Čena je iza sebe imao značajan broj  nastupa širom Srbije, kao i u regionu, gde se bend na sceni kalio i postajao sve sigurniji. Prekretnica u radu dogodila se 2014. godine, kada je grupa pobedila na Belgrade Demo Festu – centralnoj srpskoj demo manifestaciji, takmičarskog karaktera. Ova manifestacija je bila koncipirana na taj način da bendovi sviraju na kultnim beogradskim mestima u više kvalifikacionih termina sve do finala. Kao deo nagrade bend je dobio priliku da nastupa i na većim binama kao predgrupa afirmisanim i važnim bendovima, kao što su Beer fest, maskenbal u Klubu studenata tehnike, Lejk fest i na još mnogim festivalima širom Srbije i na taj način stičući dragoceno iskustvo.

Bend je prvi singl, pesmu Brisel zajedno sa spotom snimio 2015. godine.  Pesma je ubrzo postala primećena kod publike i najavila je album, koji je snimljen u studiju Paradoks u Smederevu u jesen 2016. godine. Album je muzički producirao Srđan Branković – Alogija, a objavio ga je u Felix Records u februaru 2017. Na njemu se nalazi izbor od 9 autorskih  pesama koje bend izvodi na svojim nastupima.

Bend je koncertno veoma aktivan i na njihovim nastupima može se videti publika različite starosne dobi i različitog muzičkog ukusa. S obzirom na to da su izdali tek prvi album koji je na najbolji mogući način  zaokružio  njihov dosadašnji rad, utisak je da najbolje stranice ove petorke tek treba da budu ispisane, jer se radi o  veoma  perspektivnom i zanimljivom  bendu, svirački zrelom sa interesantnom lirikom i nesvakidašnjom energijom.